Kövessen bennünket:

Aktuális hírblokk

Inkontinencia: már az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni

Az inkontinencia többféle formában is jelentkezhet: alkalmankénti enyhe vizeletcsöpögéssel, folyamatos szivárgással, esetleg teljes visszatartási képtelenséggel.

Nem törvényszerű, hogy a helyzet súlyosbodni fog, de akármelyik tünetet is tapasztaljuk, fontos, hogy forduljunk orvoshoz – hívja fel a figyelmet Dr. Pácsa Szilvia, a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyásza.

Az inkontinenciának nem csak a tünetei, de okai is meglehetősen változatosak:

születési rendellenességből, lelki eredetű tényezőkből, szülési szövődményből, vagy a korral járó záróizom-elgyengülésből egyaránt fakadhat a probléma. Minden esetben akaratlan vizeletvesztéssel jár, azaz a vizelet akaratunktól függetlenül ürül a húgyhólyagból, függetlenül attól, hogy csupán néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó.

Többféle formában jelentkezhet

Bár a nők jelentős része tapasztal élete során ideiglenes vagy tartós inkontinenciát, a téma tabunak számít. A vizelettartási problémákat a háttérprobléma alapján több csoportra oszthatjuk, és célszerű mindegyik esetben már az első jeleknél orvoshoz fordulni.

Az egyik legjobban ismert jelenség a terheléses vizeletvesztés, mikor nevetés, tüsszentés, köhögés hatására, vagy akár erőkifejtéskor elcseppen a vizelet. A hirtelen megugró terhelés áttöri a kismedence zárófunkcióját, és a vizelet akaratlanul távozik a húgyhólyagból. „Amikor a hasüregben olyan nyomásnövekedés következik be, aminek a test legalsó pontján lévő kismedencei nyílást körülvevő izmok nem tudnak ellenállni, akkor bekövetkezik az, amire az ember nem számít: elcsurran a vizelet. A nők jelentős része elsősorban a terhesség és szülés környékén, esetleg a változó korban észleli először a vizelettartással kapcsolatos panaszokat. Kialakulásában az kismedencei izmok és kötőszövetek gyengesége egyaránt szerepet játszik, melyért a hüvelyi szülések, a túlsúly, az ülő életmód és a genetika is felelős lehet” – mondja a doktornő.

A sürgősségi vagy késztetéses inkontinenciával élők a nap bármely szakában hirtelen rájuk törő vizelési ingert éreznek, és hiába próbálják visszatartani a vizeletüket, sokszor már késő, mire elérnek a WC-ig. Az első tünet, a sürgető vizelési inger gyakran már fiatal korban jelentkezik, és bár a páciens nem mindig jut el az akaratlan vizeletvesztéshez, a vizelések számának akár napi 10-15 alkalomra növekedése jelentősen beszűkíti a mozgás szabadságát.

Túlfolyásos inkontinenciáról akkor beszélhetünk, amikor vizelés során a húgyhólyag nem tud teljesen ürülni, ezért a vizelet felgyülemlik benne, és a fellépő nyomás kis adagokban kicsöpögteti a vizeletet.

Van megoldás

Bár az egyes betegségek kialakulásának folyamata egymástól eltérő, kezelésükben kiemelt szerepet játszik a kismedencei izomzat egészséges működésnek helyreállítása és az életmód változtatás. „A testsúly csökkentésével, általános, egészséges, testmozgás bevezetésével, és mellette a kismedencei izomzat és a kismedencei kötőszövet rehabilitációjával kell kezdeni a terápiát” – javasolja a doktornő.

Ma már nem muszáj együtt élni a zavaró, kellemetlen tünetekkel, a lézeres kezelés és a biofeedback is segítség lehet a nőknek. „Akár már egyetlen lézeres beavatkozás is visszaállíthatja az eredeti anatómiai állapotot, az izomzat megerősítését szolgáló tornát pedig biofeedback tréninggel gyorsan, néhány alkalom során elsajátíthatják a páciensek” – mondja Dr. Pácsa Szilvia.

Fontos, hogy a nők merjenek beszélni vizeletürítési problémáikról, hiszen ma már van megoldás a szégyenérzettel, és zavaró tünetekkel járó inkontinenciára.

Forrás: Napidoktor.hu

Aktualitások

45th Annual Scientific Meeting of the International Urogynecological Association

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Mindent a Mátrafüredi kongresszusról

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Hírleveleink

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Magyar Urológusok Tárasasága XXV. Jubileumi Kongresszusa

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább