Kövessen bennünket:

Aktuális hírblokk

A szülés utáni inkontinencia

Ne legyen tabutéma! A szülés utáni inkontinenciáról igenis beszélni kell, mert gyógyítható!

A szülést követően, illetve az évek előrehaladtával a hüvely veszít rugalmasságából, kitágul, amely negatív hatással lehet a szexuális élet minőségére és akár vizelettartási problémát is előidézhet. Ezekre a problémákra azonban már létezik hatásos és fájdalommentes gyógymód.

Ha elcseppen…

A vizelettartási gondok – stressz inkontinencia és kevert inkontinencia – sok nőnél okoznak kellemetlenségeket és egészségügyi problémákat. Ezek leginkább tüsszentés, köhögés, nevetés esetén, ill. sportolás vagy egyéb fizikai terhelés alatt jelentkeznek.

Tiltólistán

Vizeletvisszatartási gondok esetén, jó, ha kerülöd a következőket:

1, A sör, a bor, a röviditalok, a koffein mind húgyhajtó hatásúak, a hólyag gyors telítődéséhez és néha sürgető vizelési ingerhez vezetnek.

2, A szénsavas üdítőitalok, a tea (akár koffeinmentes változata is) ingerelheti a hólyagot, ami késztetéses inkontinenciát okoz. Ehhez hasonlóan a különböző citrusféleségek (narancs, grapefruit, stb.) illetve egyes mesterséges édesítőszerek szintén ingerelhetik a hólyag falát.

3, Nagy mennyiségű víz, vagy bármilyen más folyadék rövid idő alatti elfogyasztása növeli a hólyag által tárolandó vizelet mennyiségét, ami fokozza a vizeletcsepegés kockázatát.

4, Sokan azért nem isznak eleget, hogy csökkentsék a vizelés gyakoriságát. Ám ily módon a vizelet besűrűsödik és irritálhatja a hólyag falát, ami fokozott vizelési kényszert okozva tovább ronthatja a késztetéses inkontinenciát.

5, Egyes gyógyszerek, például a nyugtatók, az altatók, néhány vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer befolyásolhatják a hólyag szabályozását. Mások, például húgyhajtók, izomlazítók és antidepresszánsok is okozhatnak inkontinenciát.

6, Túlsúly esetén a hólyagra nehezedő súly megterheli a medencét, így az is inkontinenciát okozhat.

7, Ürítsd ki gyakran a hólyagodat, hogy ne teljen meg túlságosan, hiszen az egyébként is meggyengült tartóizmaid még tovább lazulhatnak. Ráadásul a pangó vizeletben lévő baktériumok hólyaghurutot is okozhatnak.

Létezik megoldás!

A terhességet és szülést követően kitágult hüvely rugalmasságát vesztett szövetének kezelésére illetve akár megelőzésére nyújt hatékony megoldást egy speciális intimlézeres kezelés, amelynek eredményeként a kollagénrostok újraképződnek, megerősödnek – ezáltal elősegítve a gondok megszüntetését, illetve csökkentését.

„A nem-invazív lézerterápiás eljárás az enyhe és középsúlyos stressz- és kevert inkontinenciát (vizelet elcsepegést) kezeli és a kötőszövet újraképződésének fototermikus stimulációján, a hüvelyfal és a kollagéndús kismedencei kötőszövet  feszesítésén és a kollagén zsugorításán alapul, melynek eredménye a húgyhólyag alap javuló alátámasztása.”

– magyarázza az eljárás lényegét Prof. Dr. Ács Nándor, a Femmed Intézet orvosigazgatója.

A terhesség alatt minden második kismamának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási nehézségei.

Kevesen tudják, hogy ha egyszer jelentkezik az inkontinencia, akkor mindenképpen olyan izom- és/vagy idegsérülés történt, ami előbb-utóbb megint hajlamosít, tehát nem szabad annyiban hagyni, még akkor sem, ha a tünetek átmenetileg enyhültek vagy akár meg is szűntek.

A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, azonban a kor előrehaladtával és szülést követően egyre gyakoribb a tünetek előfordulása. Kialakulása a női szervek anatómiájával magyarázható: A medencealap a hasüreg, illetve a kismedence alapja. Többrétegnyi egymást keresztező izomból áll, és úgy nyúlik, mint egy kifeszített függőágy, elöl a szeméremcsonttól, hátul pedig a farokcsontig. Ez az izomköteg segít megtartani a húgyhólyagot, a méhet és a beleket, valamint zárni a húgycső és a végbél kivezető szakaszát.

A terhesség idején a testben lejátszódó változások – nagyobb folyadék-visszatartás, nagyobb vértérfogat, a méh és a baba növekedése – növelik a medencefenék izmaira ható nyomást. A szülés során ezek még tovább nyúlnak. Az ily módon meggyengült tartóizmok nem képesek teljes mértékben visszatartani a vizeletet, ha a hólyag nyomás alá kerül, például köhögés, tüsszentés közben.

Ez az eljárás új fejezetet nyit a hölgyek számára a szülés utáni regenerálódásban, a szülés előtti állapot visszaállításában, valamint a szexuális élet szempontjából nézve is jótékony hatása van a kezelésnek, mivel fokozza az orgazmuskészséget, ezáltal javítja az önértékelést.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát a hüvelyi szülések után, hiszen nem csak az önbizalmat adja vissza, de a kor előrehaladtával eltolható vagy akár teljesen elkerülhető lehet az időskori inkontinencia kialakulása.

Forrás: Family.hu

Aktualitások

45th Annual Scientific Meeting of the International Urogynecological Association

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Mindent a Mátrafüredi kongresszusról

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Hírleveleink

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Magyar Urológusok Tárasasága XXV. Jubileumi Kongresszusa

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább