Kövessen bennünket:

Aktuális hírblokk

A férfi inkontinencia érzelmi hatásai

A 60 év feletti férfiak közül csaknem minden ötödiket érinti a vizelet inkontinencia.

A vizelet inkontinencia az addig önbizalommal teli férfiak lelkiállapotát nagyon megviseli, megalázottnak, betegnek érezhetik magukat. A vizelet inkontinencia nem az élet normális velejárója, hanem megoldható probléma. Ha Ön is szenved ettől az állapottól, jó, ha tudja az alábbiakat:

A férfi inkontinencia hatása

A férfi inkontinenciának számos oka lehet. Gyakran a prosztatarák műtéti szövődménye, ritkábban megnagyobbodott prosztata okozza. Emellett különböző egészségügyi állapotok tünete vagy következménye, ilyen például a cukorbetegség, a stroke vagy sclerosis multiplex, de előfordulhat hiperaktív húgyhólyag miatt is.

Az inkontinenciától szenvedő férfiak egy része folyamatos szorongásban él, ami nagymértékben kihat az életükre. Még a leghétköznapibb tevékenység is –mint egy találkozó vagy bevásárlás - hatalmas stressz forrása lehet, ami depressziót okozhat.

Elveszítik az érdeklődésüket a korábban élvezetet nyújtó dolgok iránt, elzárkóznak, állapotuk negatívan hat a munkájukra és a szexuális életükre. Sokan azonban túlságosan zavarban vannak ahhoz, hogy beszéljenek a problémájukról, ezért negatív spirálba kerülnek. Milyen mértékben befolyásolja a férfi inkontinencia az életét?

Munka

Nyilvánvaló, hogy a vizelet inkontinencia minden férfi számára szorongást jelent a munkahelyen előforduló bevizeléses balesetek miatt. A fizikai munkát végzőknél ez a szorongás valószínűleg erősebb, hiszen a nehéz dolgok emelése okozhat vizeletcsepegést.

Társasági élet

Az inkontinencia befolyásolhatja, leszűkítheti a társasági életet. Ha a barátai a városban szeretnének Önnel találkozni, vagy a barátnője moziba akar menni, mindig ugyanaz a kérdés izgathatja: milyen közel lesz egy WC? A hosszabb autóutak is kétségesnek tűnhetnek, akárcsak a sport. Hiszen pl. a foci vagy a futás kiválthatja a tüneteket, míg például más sport esetén talán túl messze van a mosdó. Ha a férfi inkontinencia súlyos – vagy súlyos stresszt okoz –, úgy érezheti, hogy a legegyszerűbb és legbiztonságosabb otthon maradni.

Kapcsolatok és szexuális egészség

A férfi inkontinencianagy stresszt jelenthet a házasságra. Vannak férfiak, akik az állapotuk miatt elidegenednek házastársuktól. Nem akarnak beszélni róla, ezért eltávolodnak a feleségüktől.

Szexuális életük is zavart szenved. Vannak, akik csökkentik vagy teljesen abbahagyják a szexuális aktivitásukat, mert félnek a vizeletcsepegéstől. Sajnos ez nem irracionális félelem. Előfordul, hogy csak a szexuális kapcsolat során jelentkezik az inkontinencia.

Forrás: webbeteg

Aktualitások

45th Annual Scientific Meeting of the International Urogynecological Association

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Mindent a Mátrafüredi kongresszusról

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Hírleveleink

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Magyar Urológusok Tárasasága XXV. Jubileumi Kongresszusa

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább