Kövessen bennünket:

Elnöki köszöntő

Szeretettel köszöntjük az olvasót honlapunkon. Régi vágyunk valósult meg 2018 áprilisában, amikor a Magyar Kontinencia Társaság a Magyar Nőorvos és Magyar Urológus Táraság közös Urogynekológiai szekciójával egyesült és létrejött a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság (MAKUT).

A vizelettartási és ürítési zavarok illetve az egyéb urológiai és nőgyógyászati határterületek (urogenitalis prolapsusok, sipolyok, infekciók, iatrogén sérülések kivizsgálása és kezelése) magasabb színvonalú művelését teszi lehetővé, ha az azonos szakmai érdeklődést mutató kollégákat az alapszakmák határain működő tudományos, interdiszciplináris társságokba tömörítjük. Számos országban régóta működnek párhuzamosan Kontinencia és Urogynekológiai Társaságok, melyek tevékenysége jelentős részben átfedi egymást. A szubspecialitások legmagasabb, nemzetek feletti szakmai koordinációját a Nemzetközi Kontinencia Társaság (ICS) a Nemzetközi és az Európai Urogynekológiai Társaság (IUGA, EUGA) látják el. A hazai történt 1985-ig nyúlik vissza. Ekkor határozta el a Magyar Nőorvos és Magyar Urológus Társaság, hogy közös Ginekourológiai Szekciót hoz létre, mely tudományos ülést is szervezett. Később a szekció tudományos és szakmai munkája alábbhagyott, de ebben az időszakban is több magyar kolléga tartott előadásokat nemzetközi fórumokon.

1996-ban létrejött az INKO-Fórum Lipcsey Attila neurológus professzor vezetésével, mely 10 éven át működött. 1998-ban Lillafüreden Szabó László megszervezte az I. Neuro-urológiai kongresszust. 1999-ben Budapesten a Szekció újraalakult Demeter János nőgyógyász és Simon Zsolt urológus főorvosok vezetésével. Rendszeresen szerveztek tudományos rendezvényeket, legnagyobb szakmapolitikai sikerként a 2001-ben Kecskeméten megrendezett urogynekológia kerekasztalt említhetjük, ahol a két társszakma között számos, addig vitatott kérdésben konszenzus született. Majd 2012-ben ismételt tisztújításra került sor, a szekció vezetését Endrődi Tamás nőgyógyász és Majoros Attila urológus vették át. Vezetésük alatt nagy érdeklődés mellett két kiváló kongresszus került megrendezésre (2015 Cegléd, 2017 Budapest: itt már a Magyar Kontinencia Társasággal közösen). Oroszlánrészt vállalt a szekció a vizeletinkontinencia irányelv aktualizálásában. Ettől a vonaltól függetlenül nagy lendülettel indult útjára az osztrák mintára megalapított Magyar Kontinencia Társaság 2004-ben, több éves sikertelen próbálkozás után. Elnöke Katona Ferenc neurológus, idegsebész Professzor, titkára Hamvas Antal urológus tanár úr volt.

Számos színvonalas kongresszus (2005 Keszthely, 2007 Sopron, 2009 Eger, 2011 Budapest) megrendezése és több hiánypótló tankönyv (Inkontinencia 1., 2. kiadás, stb.) megírása jellemezte a Társaság munkáját. A valódi interdiszciplinaritásra törekvés eredményeképpen az urológusok mellett nőgyógyászok, rehabilitációs szakemberek, fizioterapeuták, gyógytornászok, neurológusok, háziorvosok, gyermekgyógyászok, gyermeksebészek, ápolók, stb.) vettek részt a szakmai munkában. Időközben a Társaság vezetése átalakult, Szabó László gyermekgyógyász, nephrológus Professzor vette át az Elnöki posztot és Pytel Ákos urológus a titkári feladatokat. Hazánk kis ország, nem bír el egymás mellett hatékonyan működtetni két, tevékenységében jelentősen átfedő tudományos egyesületet. Ennek értelmében a Magyar Kontinencia Társaság és az Urogynekológiai Szekció vezetősége 2017-ben szavazott az egyesülésről, mely 2018-ban a két egyesület közgyűlésének jóváhagyását követően megtörtént. A társelnökök Szabó László Professzor, Endrődi Tamás és Majoros Attila lettek. Így 2019-ben Pécsett Pytel Ákos elnökletével a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság első kongresszusát rendezte meg. Az egyesülés új lendületet adott a Társaságnak, a tapasztalt szakemberek mellett fiatal, ambiciózus kollégák kerültek be a vezetőségbe. Kialakultak a munkacsoportok, meghatároztuk a nemzetközi társaságokhoz történő csatlakozás igényét és ennek folyamatát elindítottuk. Újraírtuk az alapszabályt és egy biztos adminisztratív hátteret képező titkárságot hoztunk létre. Az új alapszabályt 2020 őszére tervezett közgyűlésen kívánjuk elfogadni, az új vezetőséget pedig a 2021 áprilisában Budapesten tartandó II. kongresszusunkon kívánjuk megválasztani.

Célunk a vizelet és székelt tartási illetve ürítési zavarok, a neurogén hólyagműködési zavarok, az urogenitalis prolapsusok, infekciók, sipolyok, sérülések, kismedencei fájdalom szindrómák ellátásában bármely szinten közreműködő kollégák folyamatos szakmai tájékoztatása, továbbképzése, szakmaspecifikus irányvonalak fejlesztése, karbantartása, licencek, OKJ-s képzések akkreditálása, betegedukáció, betegutak bemutatása és biztosítása. Fiatal, lelkes csapat szerkeszti a honlapot és a tartja életben facebook oldalunkat. Az elektronikus hírportálunkon rendszeresen tájékozatjuk az olvasókat a társaságot érintő aktualitásokról, szakmai anyagokat publikálunk, kongresszusi beszámolókat adunk közre, betegfórumokat hirdetünk, betegtájékoztató anyagokat mutatunk be, egyéb hasznos tanácsokkal szolgálunk, közzé tesszük a betegek számára elérhető vizsgálati és kezelési lehetőségeket. Mindemellett hirdetések megjelenítésére is folyamatosan lehetőséget biztosítunk.

A fentiek alapján szeretettel várjuk minden szakmabeli érdeklődő társasági csatlakozását illetve a laikus betegközönség látogatását elektronikus oldalainkon illetve a meghirdetett fórumainkon.

Üdvözlettel:

Friedrichné Nagy Andrea
elnök

Dr. Majoros Attila PhD
elnök

Dr. Sipos Attila PhD
elnök

Aktualitások

45th Annual Scientific Meeting of the International Urogynecological Association

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Mindent a Mátrafüredi kongresszusról

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Hírleveleink

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább

Magyar Urológusok Tárasasága XXV. Jubileumi Kongresszusa

Bővebb információért kattintson a Tovább gombra

Tovább